Minecraft Detaylı Eşya Rehberi

Genel bilgi vermek gerekir ise Eşyalar; oyuncunun elinde ve çantasında bulunan nesnelerdir ve o halleri ile oyun dünyasına yerleştirilemezler. Bazı eşyalar kullanıldıklarında bakılan zemin üzerine bir blok veya nesne oluştururlar. Bu nedenle çantadaki hale Eşya oyun dünyasındaki hale ise Blok demeyi tercih ediyoruz. Örneğin; yatak elde ve çantada iken tek bir eşya iken yerleştirildiğinde iki blokluk bir nesneye dönüşür. Eşyalar ele alındığında Kullanıcı arayüzünde eşyanın ismi görünür.
Eşyalar, “Eşya ID si” kullanır iken bloklar “Blok ID si” kullanır.

Yazının geri kalanında eşya türlerini detaylıca ele alacağız ve işlevlerinden bahsedeceğiz.

Eşya Türleri ve İşlevleri

Materyaller
Materyaller bir çok farklı amaç ile kullanılır fakat genellikle crafting ile eşya üretmek ve başka bloklar üretmekte kullanılırlar

  • Moblardan düşen eşyalar tüketmek, yemek, pişirmek, başka bloklara veya eşyalara dönüştürmek, ışınlanmak, müzik çalmak için ve mermi, blok, silah, zırh ve alet olarak kullanılır. Bunlar bir mob öldüğünde yere düşen eşyalar alınarak elde edilir. Bazı moblar oyuncu hariç başka bir yoldan öldüğünde bazı eşyaları düşürmez. (Örneğin örümceklerden örümcek gözü, Blaze’den Blaze Çubuğu) Yetişkin tavuklar her 5 ile 10 dakika arasında yumurta bırakır.
  • Minerallar alet yapımında, fırın yakıtı olarak, başka blokları veya eşyaları üretmede, takasta, boya olarak ve kızıltaş devrelerinde kullanılır. Bunlar bir maden cevherini doğru kazma türü ile kırıp düşen eşyaları alıp fırında eriterek elde edilirler.
  • Bitkiler (tohum ve şekerkamışı gibi eşyalar) toprak, kum, ağaç kenarı gibi uygun yüzeylerde kullanıldıklarında blok tipi bitkiler oluşturmada kullanılırlar. Uygun ışıklandırma ve su ile büyürler ve kendi tohumlarının türüne göre birkaç fazlasını geri verirler. Olgunlaştıklarnıda blok tipi hallerini kırarak eşya halleri alınır ve ya zindanlarda ödül sandıklarında da bulunabilirler.
  • Boyalar belirli blokları veya eşyaları renklendirmede kullanılır. Ayrıca boya ile koyunları da renklendirip kırpıldıklarında yünlerini o renkte alabilirsiniz. Bayrak ve flamaları renklendirmede kullanırlar. Ana boyalar moblardan, minerallerden ve bitkilerden elde edilebilir. Örneğin siyah boya (mürekkep), mürekkep balığından, mavi boya lapis lazuli minerali olarak, kırmızı ise gül çiçeğini üretim sayfasına koyarak elde edilebilir. Ara boyalar ise (yeşil, turuncu, mor, gri gibi) Ana boyaları üretim sayfasında birleştirerek elde edilebilirler.
  • Üretim malzemeleri belirli kategoriye sahip değildirler ve herhangi bir dekorasyon sebebi ilede kullanılamazlar. Sadece başka blok veya eşya üretiminde yada eritmede kullanılırlar. Bazı örnekleri şunlardır; çakmaktaşı, kase, çubuk, kağıt, kil, tuğla, nether tuğlası ve nether kuvarsı.
  • Simya malzemeleri iksir yaratmak için kullanılan eşyalardır. Örneğin; blaze tozu, ghast gözyaşı, parlak karpuz gibi. İksirlerin ana malzemeleri (zayıflık iksiri hariç) su şişesi ve nether tomurcuğudur. Patlayan iksir, içmek yerine fırlatabildiğin iksir, üretmek için iksire barut eklemek gerekir. Daha iyi iksir etkisi için parlaktaş tozu (daha güçlü etki) veya kırmızıtaş (daha uzun süre) eklenir. Fakat aynı anda ikisi bir iksire eklenemez. Efsun malzemeleri sadece efsun ile alakalı şeyler için kullanılır. Örneğin; efsunlu kitaplar ve efsunlu şişe (tecrübe şişesi) gibi. Bunlar efsunlama ile ve bir köylü ile takas yaparak elde edilebilir.

Yiyecekler
Yiyecekler açlık gidermek, kötü etkilerden kurtulmak gibi bir çok işlev için oyuncu tarafından yenmek için kullanılır. Yemekler kurtların canlarını arttırmak için ve ya köpekleri ve domuzları çiftleştirmek için hayvanlarada verilebilirler. Bazı yiyecekler oyunculara durum etkisi kazandırırlar.

  • Normal Yiyecekler, (elma, ekmek, karpuz, balkabağı turtası, biftek gibi) sadece açlık giderirler ve başka hiç bir etki kazandırmazlar
  • Yararlı Yiyecekler, (altın elma gibi) oyuncuya Can Yenileme, Dayanıklılık, Ateş Dayanıklılığı gibi özellikler kazandırırlar.
  • Zararlı Yiyecekler, (çiğ tavuk, çürük et, örümcek gözü, kirpi balığı gibi) insanlara kötü durum etkileri verirler. Örneğin; Açlık, zehirlenme, baş dönmesi. Eğer açlıktan ölmek üzere iseniz ve sadece bu tür yiyeceğiniz var ise yedikten hemen sonra süt içebilirsiniz. Süt içmek bütün durumsal etkileri kaldırır.

Aletler
Aletler çeşitli amaçlar için kullnılır. Temel olarak oyuncuya bazı işleri yapmada yardımcı olmak içindirler

  • Baltalar oyuncunun odun tipi blokları çıplak elden daha hızlı şekilde kırmasına yarar. Tahtadan, Taştan, Demirden, Altından ve Elmastan yapılabilirler.
  • Kürekler oyuncunun kum tipi blokları çıplak elden daha hızlı şekilde kırmasına yarar. Tahtadan, Taştan, Demirden, Altından ve Elmastan yapılabilirler.
  • Kazmalar oyuncunun taş tipi blokları çıplak elden daha hızlı şekilde kırmasına yarar. Oyuncunun belirli taş tipi blokları kırdığında eşya alabilmesi için belirli materyalden yapılmış kazmayı kullanması gerekir. Tahtadan, Taştan, Demirden, Altından ve Elmastan yapılabilirler.
  • Çapalar oyuncunun toprağı çapalaması için kullanılırlar. Ekin ekilebilmesi için bu işlem gereklidir. Tahtadan, Taştan, Demirden, Altından ve Elmastan yapılabilirler.
  • Kovalar oyuncunun lav ve su gibi sıvıları taşımasında ve sağ-tık ile inekten süt, mööntardan mantar çorbası elde etmesinde kullanılır.
  • Makas oyuncunun koyunları kırpmasında kullanılır. Mööntarlar kırpıldığında kırmızı mantar, örümcek ağları ip (İpeksi Dokunuş efsunu ile örümcek ağı eşyasının kendisini) verir. Ayrıca çeşitli çimen, yaprak, sarmaşık çalılıkların tohum değil kendilerinin alınmasında kullanılırlar. Ayrıca tuzak iplerini tuzak devresini tetiklemeden kesmekte kullanılırlar
  • Çakmak oyuncunun çoğu bloğu belirli bi süre için ateşe vermesinde kullanılırlar. Yanabilir bloklar eşya düşürmeden yok olacaklardır. Nether portalı oluşturmakta kullnılırlar. Ateş topu da aynı amaçlar için kullanılabilir fakat tek kullanımlıktır ve bir aletten ziyade bir mermidir.
  • Olta oyuncunun çeşitli türlerde balık, hazine ve çöp toplamak için balıkçılık yapmasında kullanılır. Ayrıca mobları veya oyuncuları daha yakına çekmek için de kullanılırlar.
  • Havuçlu Çubuk oyuncunun eğerlenmiş domuzu kontrol etmesi için kullanılır.
  • Bilgilendirici Aletler oyuncunun oyun dünyası üzerindeki koordinasyonu için kullanılır.
    • Harita bakıldığında oyuncunun gezdiği yerleri haritanın üzerinde oluşturur ve oyuncu olduğu yeri görebilir
    • Pusula kırmızı oku ile oyuncunun ilk doğma noktasını gösterir.
    • Saat oyun dünyasında hangi vakitin olduğunu belirtir. Nether ve End haritasında hızlı hızlı döner.

Silahlar
Silahlar mobları ve oyuncuları daha hızlı öldürebilmek için kullanılırlar.

  • Kılıçlar oyuncuları ve mobları hızlıca öldürebilmek için kullanılırlar, saldırıları engellemek içinde kullanılabilirler. Çoğu saldırının hasarını yarı yarıya azaltırlar. Ayrıca blokları kırma işleminide çıplak elden nispeten daha hızlı gerçekleştirirler
  • Yay ( ok ile ) mobları ve oyuncuları uzak menzilden öldürmek için kullanılır.
  • Kartopu, mobları ve oyuncuları geriye savurmak için kullanılır ve kaçmak için gerekli vakiti oluşturur. Ender Ejderhası ve Blaze hariç bir birime hasar vermez.
  • Yumurtalar mobları ve oyuncuları geriye savurmak için kullanılır ve kaçmak için gerekli vakiti oluşturur. Herhangi bir birime hasar vermez.
  • Olta, mobları ve oyuncuları geriye savurmak için kullanılır ve kaçmak için gerekli vakiti oluşturur. Herhangi bir birime hasar vermez. Ayrıca mobları ve oyuncuları kendine çekmekte kullanılır. Uzak menzilden dövüşenlerin elinden uzaklık avantajını almakta etkilidir.
  • Ender incisi savaştan ışınlanarak kaçmakta veya savaşın içine ışınlanarak girmekte kullanılrlar. Oyuncunun 5 hasar (2,5 kalp) almasına neden olur fakat Tüy Düşüşü ve Korunma efsunları bu hasarı indirger.
  • Çakmak, Ateş Topu ve Lav Kovası mobları ve oyuncuları yakıp tutuşturmakta kullanılır.
  • Kovalar oyuncuların lavını veya suyunu çalmada kullanılır ve bu bir stratejik avantaj sağlayabilir.

Zırhlar
Zırhlar moblardan, oyunculardan, lavdan ve patlamalardan alınan hasarları indirgemede kullanılırlar. Zırh efsunları bu indirgeme miktarını dahada arttırır.

  • Başlıklar, Göğüslükler(Ceketler), Pantolonlar ve Botlar oyuncunun aldığı hasarı indirgeyen tam set mob ve oyuncu zırhlarıdır. Zombiler ve iskeletler nadiren bu eşyaları düşürebilirler tabii eğer bunları giyer şekilde ortaya çıkmışlar ise. Eğer bir oyuncu bir zombiye, iskelete, zombi domuzadama veya wither iskeletine bir zırh atar ise zırhı alır ve giyerler ve bu giydikleri zırhları herhangi bir ölüm ile düşürürler.
  • At zırhları atları oyuncu zırhları gibi gelecek hasarlardan korurlar. Sadece evcilleştirilmiş atlara at zırhı giydirilebilir.
  • Su kovaları oyuncunun üzerindeki alevi söndürmekte hızlıca kullanılabilirler. Ayrıca yüksek düşüşlerde doğru zamanlamada yere düşerken dökülür ise hasardan koruyabilir veya kaçmak için lavın üzerine dökülebilir. Lavın üzerine su döküldüğünde duruma göre lav, taş veya obisdyene dönüşür.
  • Süt tüm (iyi ve kötü) durumsal etkileri yoketmede kullanılır.

Ulaşım
Ulaşım eşyaları oyuncuları, mobları veya eşyaları karadan veya sudan belirli bir hızda ve kolaylıkta taşımaya yarar.

  • Tren (Vagon), raylar üzerinde oldukça hızlı seyahat etmede, eşyaları ulaştırmada ve toplamada ve kızıltaş devrelerini çalıştırmada veya aktif etmede kullanılırlar. Biryere yerleştirildiklerinde birim halini alırlar.
  • Kayık (Sandal) su üzerinde daha hızlı yolculuk yapmakta kullanılır. Biryere yerleştirildiklerinde birim halini alırlar.
  • Eyer ve Havuçlu Çubuk atları ve domuzları sürmek için kullanılırlar.
  • Kayış (Halat) çoğu pasif moba sağ tıklandığında onlara bağlanır ve oyuncuyu takip etmesini sağlar. Eğer mob oyuncudan uzaklaşır ise oyuncuya doğru geri çekilirler fakat oyuncuya gidemeyecekleri gibi ise ve ya fazla uzaklar ise halat kopar ve mobun yanına düşer.
  • Buğday, havuç ve çeşitli tohumları elde tutmak çoğu pasif mobların gördüklerinde oyuncuyu takip etmesini sağlar. Çok oyunculu oyunda mobların yakınında başka bir oyuncu var ise takip etmeyi bırakacak ve ya hiç takip etmeyeceklerdir.

İksirler
İksirler simya standlarında hazırlanırlar. İçilebilir ve ya fırlatılabilirler ve belirli etkileri vardır. İksir üretmek için Nether’den gelen materyal gerekir ve bazende normal dünyadan. İksirlerin ana malzemeleri su şişesi ve nether tomurcuklarıdır. Zayıflık iksirleri hariç tüm iksirlerin başlangıcı onlar ile yapılır. Zayıflık iksirleri kızıltaş gibi farklı materyaller ile başlanır.

  • Barut patlayan iksirler yapmak için kullanılırlar. Bu iksirleri içmek yerine moblara veya oyunculara fırlatabilirsiniz. Kendi altına fırlatıldığında oyuncu da etkilenir.
  • Parlaktaş Tozu ikinci seviye iksir üretmek için kullanılırlar. Bu iksirlerin etkisi daha kuvvetlidir
  • Kızıltaş iksirlerin etki sürelerini arttırmak için kullanılırlar
    • Parlaktaş tozu ve Kızıltaş aynı anda tek bir iksirde bulunamazlar.

Müzik Diskleri

  • Müzik diskleri yani Plaklar görünüşleri gerçekteki müzik plaklarına benzer şekildedir. Müzik kutusuna yerleştirildiklerinde belirli müzikleri çalarlar. Bir Creeper’ın bir iskelet tarafından vurularak öldürülmesi ile ve “cat” ve “13” adlı plaklar zindanlarda ödül sandıklarından elde edilebilirler. Toplamda oyunda oniki farklı müzik plağı bulunur.

Yumurtalar ve Mob Yumurtaları

  • Yumurtalar fırlatıldığında civciv ortaya çıkartmak için kullanılırlar.
  • Mob Yumurtaları normal yumurtanın görüntüsü değiştirilmiş benekli yumurtalardır ve görünüşleri içinden çıkan mobun genel görünüşünü andıracak şekilde renklendirilmişlerdir. Oyun içinde mobları ortaya çıkarmak için kullanılabilrler. Bu yumurtalar sadece Yaratıcı modda iken elde edilebilirler. Mob yumurtasını oyunda bebek türü olan bir hayvanın üzerinde kullanıldığında ortaya bebek hali ortaya çıkar (kurtlarda dahil tüm pasif mobların bebek türü vardır , mürekkep balığı ve yarasalar hariç) Ender Ejderhası ve Dev Zombi gibi bazı mobların yumurtası yoktur ve hile kodları ile ortaya çıkarmak gerekir.

Dekorasyon Eşyaları
Dekor Eyşaları sadece estetik amaçlar ile kullanılırlar.

  • Havaifişek güzel manzaralar oluşturmak için kullanılırlar. Çeşitli renklerde şekillerde ve seslerde üretilebilirler. Gerçek havai fişek gibi hızlıca havaya uçar ve patlar.
  • Kitap ve Tüy oyunda yazı, bilgi ve ya hikaye yazmak için kullanılabilirler.

Diğer Eşyalar
Çeşitli amaçlar ile kullanılan eşyalar.

  • İsim Etiketi herhangi bir mobu isimlendirmek ve ortadan kaybolmasını engellemek için kullanılırlar.
    • Bir mobu “Dinnerbone” veya “Grumm” olarak isimlendirmek onları baş aşağı konuma getirir. Bir koyunu ise “jeb_” olarak isimlendirmek onun yününün 16 renk arasında rengarenk geçişler yapmasına sebep olur. Yine de kırpıldığında elde edilen yün koyunun gerçek renginde olur. Ayrıca bir tavşanı “Toast” olarak isimlendirmek onu özel görünümde bir tavşana dönüştürür.