Minecraft Canavar ve Mob Rehberi

Minecraft’ta Moblar oyunda kendi başına hareket edebilen birimlere denir. Mob kelimesi Mobil kelimesinin kısaltmasıdır. Bu yazıda mobları Pasif , Nötr, Saldırgan, Evcilleştirilebilir, Yardımcı ve Patron (Boss) moblar olarak kategorileştireceğiz. Ayrıca yeni gelecek, artık kullanım dışı olan ve tamamen silinmiş olan moblardan da bahsedeceğiz.

Ortaya Çıkmaları: Moblar birkaç şekilde ortaya çıkarlar. Çoğu doğal olarak ışık seviyesi ve biyoma göre benzer gruplar halinde ortaya çıkar. Pasif mobların çoğu çiftleşme/üreme yeteneğine sahiptir ve sonucunda kendilerinin çocuk halleri ortaya çıkar. Moblar genellikle transparan bloklarda ortaya çıkmazlar örneğin hava, lav, yarım bloklar ve su (Gardiyanlar ve Mürekkep balıkları hariç) gibi. İstisnai olarak Canavar Oluşturucu (Monster Spawner) hava da dahil olarak her bloğun üzerinde mob ortaya çıkarabilir.
Patron mobların (Ender Ejderhası hariç) ortaya çıkabilmesi için bir oyuncu tarafından gerekli inşanın yapılması gerekir. (Örn. Wither)
Oyuncular da yaratıcı modda iken Canavar Yumurtalarını kullanarak mob ortaya çıkarabilirler ve ya hileleri aktif ettikten sonra /summon kodu ile istedikleri mobu ortaya çıkarabilirler.

Mobların Davranışları: Moblar aynı oyuncular gibi çevresel faktörlerden etkilenirler: fizik kurallarına aynı tepkileri verirler ve oyuncu ile aynı şekilde hasar alırlar ( Alev, düşme, boğulma, saldırıya uğrama vb. gibi) Bazı moblar belirli etkilere karşı direçlidirler. Örneğin Nether (Cehennem) de yaşayan canavarlar ateşe karşı dayanıklıdırlar. Moblar da oyuncular gibi trenlere binebilir, diğer hayvanlara binebilir ve merdivenleri tırmanabilirler. Moblar öldürüldüğünde küçük bir dumancık çıkar ve yararlı olabilecek eşyalar ve üretim malzemeleri düşürürler.

Minecraft’ta her bir tür mobun kendine özgü bir yapay zekası bulunur. Moblar yakın çevresinde eğer bir oyuncu var ise etrafta dolanır, yüksek bir tepede ise aşağı düşeceğini bilip o yöne yürümeyi reddeder. Mobların çoğunun yön bulma zekası vardır. Eğer istediği birşey var ise yolunu bulacaktır. Pasif moblar hasar aldıklarında rastgele şekilde kaçarlar fakat saldırgan moblar oyuncuyu takip edip saldırmaya çalışacaklardır. Nötr moblar oyuncu ve ya başka bir mob tarafından saldırıya uğrarlarsa saldıran birime karşı saldırganlaşırlar. Moblar 16 blok çevresindeki oyuncuların varlığından haberdar olurlar fakat bazıları belirli durumlarda daha uzağını da görebilir. Aynı şekilde moblarda oyuncular tarafından 16 blok öteden duyulabilir.

Moblar çoğu katı bloğun arkasını göremezler, buna buz, cam ve ince cam da dahildir. Moblar birşey tarafından ittirilmedikleri sürece tren rayları üzerinde yürümeyi reddederler.

Kategorilere göre mobların listesi:

Pasif Moblar:

Tavşan
Tavşan
Köylü
Köylü
Ahtapot
Mürekkep Balığı
Koyun
Koyun
Mööntar
Mööntar
İnek
İnek
Yarasa
Yarasa
Tavuk
Tavuk

 

 

 

 

 

 

 

Nötr Moblar

Örümcek
Örümcek
Enderman
Enderman
Zombi Domuzadam
Zombi Domuzadam
Mağara Örümceği
Mağara Örümceği

 

 

 

 

 

Saldırgan Moblar:

Gardiyan
Gardiyan
Ghast
Ghast
Endermite
Endermite
Kıdemli Gardiyan
Kıdemli Gardiyan
Creeper
Creeper
Wither İskeleti
Wither İskeleti
Zombi
Zombi
Zombi Köylü
Zombi Köylü
Blaze
Blaze
Tavuk Binici
Tavuk Binici
Cadı
Cadı
Örümcek Binici
Örümcek Binici
Balçık
Balçık
İskelet
İskelet
Gümüşbalığı
Gümüşbalığı
Magma Kübü
Magma Kübü

 

 

 

 

 

Evcilleştirilebilir Moblar:

Ocelot
Ocelot
Kurt
Kurt
Eşek
Eşek
At
At

 

 

 

 

Yardımcı Moblar:

Demir Golem
Demir Golem
Kar Golemi
Kar Golemi

 

 

 

 

Patron Moblar:

Ender Ejderi
Ender Ejderi
Wither
Wither

 

 

 

 

Yeni Gelecek Moblar:

Yeni gelecek moblar oyunun sadece geliştirici sürümlerinde bulunmaktadırlar.

Shulker
Shulker
İskelet Binici
İskelet Binici

 

 

 

 

Kullanım Dışı Moblar:

Kullanım dışı moblar sadece kaynak kodlarında bulunurlar ve sadece /summon kodu kullanılarak ortaya çıkarılabilirler, fakat normal oyun gidişatına dahil değillerdir. İskelet At, Minecraft 1.9 sürümünde tekrar oyuna dahil edilecek.

Dev Zombi
Dev Zombi
Katil Tavşan
Katil Tavşan
İskelet At
İskelet At
Zombi At
Zombi At

 

 

 

 

 

Silinen Moblar:

Silinen moblar yeni Minecraft sürümlerinde hiç bir şekilde bulunmamaktadırlar, sadece eski Minecraft sürümlerinde vardır.

Canavar Steve
Canavar Steve
Siyahi Steve
Siyahi Steve
Temel Köylü
Temel Köylü
İnsan
İnsan
Rana
Rana
Steve
Steve