Minecraft Başlangıç Rehberi İlk Gün Yapılacaklar

Minecraft Başlangıç Rehberi’nde ilk gün yapmanız gerekenler, temel özellikler hakkında bilgiler gibi konulara değineceğiz.

Öncelikle Minecraft’ta gece ve gündüz olmak üzere iki döngü bulunmaktadır. Bu döngülerin ikiside gerçek zamana göre 10 dakikada bir gerçekleşmektedir. Yani 20 dakika 1 oyun gününü temsil etmektedir. Oyunda gündüz iken etrafta zararsız hayvanlar olacağı için bir tehlike altında olmayacaksınız fakat gece olduğunda sizi öldürmek için etrafta dolaşan zombiler, yanınıza geldiğinde patlayan canavarlar, örümcekler ve benzeri yaratıklar olacaktır.

Bu yüzden oyuna yeni başladığınız gibi gece olmadan başınızı sokacak güvenli bir yer bulmanız geceyi rahatlıkla geçirmenizi sağlayacaktır. Bulduğunuz güvenli yere malzeme toplayıp bir ev yapmalısınız. Bunun için yapmanız gereken ilk şey ağaç kesmek;

Ağaç Kesmek

Ağaç kesmek için etrafta gördüğünüz ağaç bloklarının yanına gidip farenizin sol tuşu ile blokların üstüne basılı tutarak bloklar kırılıncaya kadar basmaya devam edin. Bloklar kırıldığında size odun olarak geri dönecek. İlk başlarda bu işlem yavaş görünüyor fakat korkmayın, ilerleyen zamanlarda malzemeleriniz oldukça baltalar yapıp bu işlemi daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebileceksiniz. Etraftan bir miktar odun topladıktan sonra artık eşya üretmeye (crafting) başlayabiliriz.

Eşya Üretmek

Eşya üretmek için öncelikle elimizdeki ağaçları kereste yapmamız gerekiyor. Bunu yapmak için envanterimize giriyoruz ve 2×2 olan bölümün herhangi bir yerine elimizdeki ağaçları yerleştiriyoruz. Bu işlemi yaptığımızda sağ tarafta bize kereste veriyor. (1 odun = 4 kereste) Unutmamakta fayda var, elinizdeki tüm odunları kereste yapmayın ki başka bir eşya için lazım olabilir. Şimdi bu elimizdeki keresteler ile kendimize eşya üretmek için crafting table adı verilen eşyayı üretelim. Crafting Table, envanterimizde 2×2 olan crafting alanını 3×3 boyutunda kullanmamızı sağlar. Bu sayede bir çok eşyayı crafting table kullanarak rahatlıkla yapabiliriz. Crafting table’ı üretmek için envanterinizdeki 2×2 alandaki tüm kutulara keresteyi yerleştirin ve sağ tarafta sonucu görün. Kullanmak için ürettiğiniz crafting table’ı herhangi bir zemine yerleştirin ve üzerinde sağ tuşa tıklayın. Açılan ekranda gerekli malzemeleri gerekli alanlara yerleştirerek eşya üretmeye başlayabilirsiniz. Eğer eşyaları nasıl üreteceğinizi bilmiyorsanız Buraya tıklayarak rehber sitemizde yer alan eşya yapımı bölümüne ulaşabilirsiniz.

minecraft başlangıç rehberi - çubuk

Temel olarak bize yardımcı olacak eşyaları (balta, kazma, kürek, çapa vb.) üretebilmek için elimizde bulunan kerestelerin bir kısmıyla çubuk (stick) üretmemiz gerekmektedir. Bu çubuk bu eşyaları üretmemizde yardımcı olacaktır.

minecraft başlangıç rehberi - balta minecraft başlangıç rehberi - kazma minecraft başlangıç rehberi - kılıç minecraft başlangıç rehberi - kürek

Yukarıda gördüğünüz temel eşyaları elimizdeki malzemeler ile yapabiliriz. Bunlar sırasıyla balta, kazma, kılıç, ve kürektir. İsimlerinden de anlaşıldığı gibi balta ile ağaç kesebilir, kazma ile taşları kırabilir, kılıç ile size saldıran yaratıklardan kendinizi koruyabilir, kürek ile toprak kazabilirsiniz. Elimizdeki bulunan malzemeler ile şimdilik tahta eşyalar işimizi görecektir ama ilerleyen zamanlarda bulduğumuz madenlerle (taş,demir,aldın, elmas) aynı tarifi kullanarak daha gelişmiş eşyalar elde edebiliriz. Gece başlamadan sığınacak yer yapmak için bu aletlerden en az 1 tane, benim tercihim 2 tane yapmanız. Çünkü tahta oldukları için çok çabuk kırılabilirler. Eşyalarımızı temin ettikten sonra artık sığınacağımız yer için arayışlara başlayabiliriz.

Sığınacak Yer

Etrafta sığınacak yer ararken, tavuk, inek gibi hayvanları görürseniz hemen kılıcınızla öldürün ki yiyecek elde edin. Bulduğunuz etleri pişirerek yemek sağlığınız daha hızlı dolmasına yarayacaktır. Bu etleri fırında pişirebilirsiniz. Fırın yapımına yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğiz. Unutmamakta fayda var, etrafta gördüğünüz koyunlardan yiyecek çıkmaz, sadece yün çıkar bu yünlerde yatak yapmanıza yarar. Oyunun başlarında hızlıca sığınmak için dağ yamaçlarını tercih edebilirsiniz. Bu alanlara kazmanız ile küçük mağaralar açıp kendinizi saklayacak bir alan oluşturabilirsiniz. Sığınacak yerinizi yaptınız fakat hala eksik olan bir şey var. Bu da fırını yakmak için kullanacağımız kömürdür. Kömür yerine kerestede kullanılabilir ama kömür kadar etki göstermeyecektir. Kömür bulmak için taş bloktan farklı üzerinde ara ara siyahlıklar bulunan bloklardır. Bunları kazmanız ile toplayarak kömür biriktirin. Mağara kazarken önünüze çıkacaktır, çıkmasa bile etrafı biraz kazarak kömür bulabilirsiniz. Etrafı kazarken demirde bulabilirsiniz. Demire genellikle yer altında rastlarsınız ve kahverengi renktedir. Demir madenini tahta kazma ile çıkartmak mümkün değildir, bunun için taş toplayıp taş kazma yapmalısınız. Demir madenlerini fırında eritince çıkan demir külçeler ile bir çok zırh ve eşya yapabilirsiniz. Mağaranızı güvenli bir hale getirdikten sonra toplayacağınız 8 adet taş ile kendinize hemen fırın yapın. Nasıl yapılacağını aşağıdaki resimden görebilirsiniz.

minecraft başlangıç rehberi - fırın

Fırını yaptıktan sonra kullanmak için bir zemine yerleştirmelisiniz. Fırını zemine yerleştirdikten sonra sağ tıklayıp fırın ekranını açalım. Bu ekranda yukarıdaki boşluk yakacağımız malzeme, aşağıdaki boşluk ise yakıt olarak kullanacağımız malzemedir. Sağ tarafta ise yanan malzemeden elde ettiğimiz malzemeler yer alır. Fırında yakıt olarak kullanmak için kömür bulamadıysak eğer elimizdeki ağaçları yakarak kömür elde edebiliriz. Yakıt olarak da kereste veya çubukları kullanmamız mümkün.

Yaşam alanımız hazır ve elimizde de kömür varsa yapmamız gereken bir sonraki işlem etrafı aydınlatmak olmalı. Çünkü unutmayın ki oyunda yaratıklar daima karanlıkta doğarlar. Bu da demek oluyor ki eviniz ne kadar kapalı olursa olsun içerisi karanlık ise evinizin içinde bile doğabilirler. Bu yüzden yaşadığınız alana ve çevresine meşale yerleştirerek aydınlatmalısınız. Meşale yapmak için elimizde çubuk ve kömür bulunması yeterlidir. Meşaleyi ister envanterimizde istersekte Crafting Table’da üretebiliriz. Meşaleyi ürettikten sonra bir yere yerleştirmemiz gerekiyor duvarlar olabilir zemin olabilir farketmez, tek önemli olan etrafın aydınlık olması gerektiğidir. Meşaleyi nasıl üreteceğinizi aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

minecraft başlangıç rehberi - meşale

Gece Yapılabilecekler

Oyunda gece oldu ve sizin sığınacak eviniz var. Boş durmak yerine elinizde olan malzemeler ile eşyalarınızı yükseltebilirsiniz. Tahta olan aletlerinizi taşa veya bulduysanız demire yükseltebilirsiniz. Bu sayede daha dayanıklı ve hızlı aletleriniz olur. Elinizde yeterli miktarda malzeme varsa meşale yaparak, evinizden aşağı doğru maden kazarak malzeme toplamaya başlayabilirsiniz. Aşağı indikçe taş, kömür, demir gibi madenleri bulabilirsiniz. Eğer aşağı indikçe çeşitli mağaralara rastlarsanız burada fazla dolaşmamalısınız en azından kendinize zırh yapana kadar. Çünkü buralarda ne gibi tehlikelerle karşılaşacağınız belli olmayabilir. Ayrıca envanteriniz zamanla dolacağı için üzerinizdekileri koymak için bir sandık yapmalısınız. Sandığı, crafting table kullanarak 8 adet keresteyi 3×3 alanda bir “O” çizecek şekilde yerleştirirseniz size sandık verecektir. Bu sandığıda zemine yerleştirerek eşyalarınızı depolayabilirsiniz. Zeminde 2 sandığı yan yana koyarak 1 tane büyük sandık elde edersiniz ve daha geniş depolama alanı sunar. Sandıkların üstüne blok koymamaya özen gösterin çünkü üzerlerinde blok varsa sandıklar açılmaz.

Minecraft Başlangıç Rehberi İlk Gün Yapılacaklar rehberimizin sonuna geldik, başka bir rehberde görüşmek üzere.