Civilization 6: Başlangıç Rehberi

Seriye henüz başlamış olsanız ya da biraz paslanmış olsanız da, işte size Sid Meier’in Civilization 6 oyununda ortalığı nasıl toz dumana katacağınız hakkında bilgiler.


Civilization 6

Geçtiğimiz 25 yılda Sid Meier’ın Civilization’ı iyi bir sebepten ötürü oyun dünyasının en sevilen oyunlarından biri haline geldi.Bu oyunlar kolaylıkla bütün bir gününüzü alabilir. Eğer oyuna yeni başlıyorsanız bu size biraz korkutucu gelebilir.

Serinin ataları gibi, bu yılın Civilization 6 oyunu da bayağı bir karmaşık – hatta uzmanları bile oyuna yeni eklenen dinler ve yeni tanıtıma sunulacak olan bölge tamirinin üstesinden gelmek için zaman harcamak zorunda kalacak. İlk defa Civilization tecrübesi yaşayacak olan acemilere hayal kırıklığı yaşamalarını engellemek için verilecek en iyi tavsiye ise oyunu en başta tamamen anlamaya çalışmak yerine oyunu oynamaya başlayarak zamanla öğrenerek ilerlemelerini önermek olacaktır.

Bunları söylediğimize göre, başlamadan önce belirtmek istediğimiz bir uyarı daha var: Civilization oynarken bir yandan da gözünüz saatte olsun, çünkü oyunda sürekli “Bir el daha” diyerek zamanın nasıl uçup gittiğini anlamamanız çok normal…

Başlamadan Önce

Oyunculara Civilization’da ilk oyununa başlamadan önce verilecek başka bir öneri ise, ilk oyununuzda tüm mekanikleri anlamamanız çok normal. Her şeyi bir anda anlamaya çalışmak sadece sizi kaybettirecek bir taktik- onun yerine bir sisteme yoğunlaşmalı ve diğerlerini şimdilik umursamamalısınız.

Çoğu oyuncu ilk oyununun bitişine kadar göremez, bu yüzden deneyim kazanmak ve oyunu anlamaya çalışmak, kazanmaktan daha önemli.

Civilization 6 Announced - Collossus

Bunu da belirttiğimize göre, oyunda bulunan kazanma şartlarını aklınızda tutmanızda fayda var. Civilization 6’da, oyuncular belirtilen 6 farklı görevden birini tamamlayarak oyunu kazanabilirler. Her bir görevde kazanmanız için kapsamlı bir stratejiye sahip olmanız gerektiğini bilmenizde fayda var.

Kazanma Şartları

İşte Civilization 6’ da bulunan kazanma şartları:

  • Hakimiyet Zaferi– Oyuncu  bütün düşmanlarının başkentlerini ele geçirmelidir.
  • Bilim Zaferi – Oyuncu en üç adet çok önemli olaylar gerçekleştirmelidir: uzaya uydu fırlatmak, insanlığın Ay’a ayak basması ve Mars’ta koloni oluşturmak.
  • Kültürel Zafer – Oyuncu diğer uygarlıklara turist verdiğinden çok kendi uygarlığına turist çekmelidir.
  • Dinsel Zafer – Oyuncunun uygarlığındaki din, düşman uygarlıkların şehirlerinde bulunan nüfusun yarısından fazlası tarafından kabul edilmelidir.
  • Skor Zaferi – Eğer oyunda önceden belirli sürede oyuncular yukarıdaki şartlarını yerine getiremezse, en yüksek puana sahip olan oyuncu oyunu kazanır.

Skor zaferi limitli zaman ile alakalı ve hem Kültürel zafer hemde dinsel zaferin çok derin ve kompleks mekanikleri olduğunu düşünürsek, hakimiyet zaferi ve Bilim zaferi yeni oyuncular için ulaşılabilir yollar olacaktır.

Aslında Hakimiyet zaferinde öyle çok bir sır yok: tamamen güçlü bir ordu kurmak ve savaşı çevrenizde bulunan uygarlıklara götürmek.Bilim zaferi ise belirli teknolojilerde araştırma üzerine yoğunlaştığından, bu yolu seçecek oyuncuların teknoloji ağacına aşına olmasında fayda var. 

Kazanma şartlarından birinde ilerlemek için seçim yapmadan önce, oyunun genel olarak nasıl ilerlediğini ve hangi uygarlıkların hangi kazanma şartlarına uygun olduklarına dikkat etmenizde fayda var.

Civilization 6 Announced - Collossus

Üretim, Kültür Ve Bilim

Yukarıda bahsedildiği üzere, Civilization’ı oynarken çok sayıda farklı mekanik ve sistemleri aynı anda yapmaya çalışmak genellikle kaybetmenin habercisidir. Oyuncular her oyunda daha da çok şey öğrenecektir, bu nedenle başlangıçta anahtar bir kaç alana yönelmek en mantıklı stratejidir.

Üretim, her bir şehre bağlı olan ve yeni yapılacak olan birimler, binalar ve başka projelerin hızını belirleyen kaynaktır. Harita üzerinde bulanan her bir tuğlanın çalışılırken belirli bir üretim değeri vardır. Bu değer, inşa alanında yapılan gelişmeler ve alınan diğer adımlarla arttırılabilir.

Oyuncunun hangi kazanma şartını seçmesine bağlı olmaksızın, üretim takibinin önem ile yapılması şarttır. Yeni birim ve bina üretme yeteneğinden yoksun bir şekilde herhangi bir şekilde ilerle kaydetmek zorlaşacaktır.

Bilim, her turda uygarlıklarca birikmiş olarak bulunur,ve teknoloji ağacından yeni teknolojik ürünler satın almada kullanılabilir. Oyuncular için bilimin istikrarlı bir gelir akışı olmasına dikkat etmelidirler. Aksi taktirde kendilenizi sizden çok daha üstün rakiplerle karşılaşırken bulabilirsiniz – Kampüsler ve Oxford Üniversitesi gibi inşa alanları kurmak daha çok kazanmanızı sağlayacaktır.

Son olarak, Kültür kentsel alanları açmak ile ilgili bir metottur. Oyuncular kendi uygarlıklarını istedikleri şekilde kişiselleştirebilirler ve bonus puan kazanabilirler. Ticaret yolu üzerinde olmanız ve büyük artist,yazar ve müzisyenleri tam anlamıyla kullanmak bu alanda ilerlemenizde size yardımcı olacaktır.

Oynamanın Üç Yolu

Oyuna başlamak biraz zorlayıcı olabilir fakat Civilization 6 ‘nın kullanıcı arayüzünde bile kullanıcıya sunulmuş bir çok bilgilendirme bulunmakta. Aşağıda verilecek olan üç oyun stratejisi size oyunu kazandırmayabilir fakat oyunun belirli sistem ve teknikleri kavramınızda size yardımcı olabilir.

Trajan (Roma)

Romalı lider Trajan “Tüm Yollar Roma’ya Çıkar” yeteneği ile donatılmış. Bu yetenek ona her şehirde bedava “ Ticaret Merkezi” sağlıyor. Başlangıçta bir kaç tane yeni yerleşke kuracak olursanız ve sonra ticaret yolu oluşturacak olursanız paranızın hemen artmaya başladığını göreceksiniz.  

Trajan Rome Civilization VI

Bu paralar, yeni birimleri ve binaları yapmak yerine satın almanızda size yardımcı olacaktır. Kısa bir not olarak da  işler zora girdiğinde bir “Kötü Gün Hesabı” barındırmanızda fayda var diyelim.  Elinizde paranızın olması asker üretimdeki gelişmeleri hızla arttırırken, düşmanlarınıza uyarı vermeden saldırmanızı sağlar.

Gılgamış (Sümeria)

Gılgamış savaş alanında en güçlülerden biridir ve oyuncular bu gücü kendi avantajlarına kullanabilir.

Gilgamesh Sumeria Civilization VI

Elimizde olan Savaş Kartı yeteneği  oyun başlarında Barbar avında kullanmak için iyi. Bu sayede Gılgamış’ın Destansı İsteği bölümündeki ödülleri almanız kolaylaşacaktır.  Başlarda kurulmuş bir ordu, ileride “Enkidu’nun Maceraları” kısmında fayda görmemizi sağlayacaktır. Böylece, oyuncular savaş yanlılığının Hakimeyet Zaferi’ne artı yönlerinden keyif almalı ve savaşlara karşı proaktif bir yaklaşım sergilemelidir.

Kleopatra (Mısır)

Kleopatra şehir yerleşimi konusunda ustalaştıktan sonra oyuncular için oldukça iyi bir karakterdir. “Iteru” yeteneği inşa edilecek yapının yakınlarında akarsu varsa ekstra üretim yeteneği verir.

Cleopatra Egypt Civilization VI

Bu yetenek oyun ilerledikçe yeni yerleşkelerin yapılandırılmasında  özellik ekstra önem kazanacak ve oyuncuya avantaj sağlayacaktır. bölgeler oyuna girdiğinde, %15’lik üretim bonusu bayağı çekici bir özellik olacak. Fakat bu özellikten en iyi yararlanmanın yolu başlangıçtan itibaren şehirlerin nereye inşa edildiğine dikkat etmektir.

Bir El Daha…

Civilization acemilerinin bu oyunda iyi olmanın hemen olmayacağını anlamaları gerekli. Oyunda iyileşmek ve oyunun temelini tamamen anlamak için bir çok bireysel turlar ve sayısız saatler harcamanız gerekebilir.

Bu makale tamamen oyuna yeni başlayanların ilk başta oluşacak beklentilerini normal seviyede tutmaları için yazılmıştır. Civilization 6 için tam olarak açıklayıcı bir rehber niteliğinde değildir. Zafer koşulları ve yeni birimler oluşturma işlemi gibi anahtar kavramlar oyunun nasıl çalıştığını anlamanızda öncül koşullardandır. Oyun içinde yeni değiştirilmiş özellikler ve daha spesifik, detay gerektiren diğer sorularınız için Civiliopedia’yı kontrol etmenizde fayda var.

Meraklı olmak oyunu tam olarak anlamanızda en iyi yöntem. Oyunda güçlü durumda olan oyuncuların videolarını izlemek belki size hareketlerinin arkasındaki stratejiyi anlamanızda yardımcı olmayabilir. Bu nedenle, en mantıklısı oyunu kendiniz oynayarak hangi stratejilerin çalışıp çalışmadığını tecrübe etmeniz olacaktır.